top of page

GhentGarry On The Road: Waterloo Distillery

Bijgewerkt op: 8 sep.

Zondag 3 maart 2024 om ...
Aan de voet van de beroemde Leeuw van Waterloo, het decor van de grote napoleontische veldslag, houdt de hoeve van Mont-Saint-Jean duizendjarige tradities in ere. De brouwerij van Waterloo, die al langer bestaat dan dit voormalige Britse veldhospitaal, brouwt er al meer dan 500 jaar de beste traditionele bieren en knoopt vandaag opnieuw aan met een eeuwenoude traditie met de distillatie van gin en whisky van topkwaliteit. Dat is op zich weinig verrassend, aangezien de imposante hoeve van Mont-Saint-Jean vroeger zeer waarschijnlijk reeds een distilleerderij bezat. Een distilleerderij was immers een efficiënt middel om oud bier te verwerken. Bij distillatie wordt geconcentreerde graanalcohol geproduceerd op basis van de gisting van graan, en dus van bier. In dit geval vormt het Waterloo-bier het hoofdingrediënt van de Waterloo Gin en Whisky. Hoewel men reeds sterkedrank distilleerde op basis van jeneverbessen, “Jenever” of “Peket” genoemd, introduceerde de Slag bij Waterloo verschillende nieuwe producten in deze streek. In de 17de eeuw hadden de Engelsen kruiden uit hun kolonies aan onze Vlaamse jenever toegevoegd. Op die manier ontstond gin.Ondanks de gruwelijke veldslag waarbij meer dan 6000 soldaten in het veldhospitaal werden verzorgd, bracht de Slag bij Waterloo de hoeve van Mont-Saint-Jean ook iets positiefs. De Britse soldaten lieten vaten met whisky en gin achter in de hoeve, wat de boeren uit de streek ertoe aanzette nieuwe soorten sterkedrank te distilleren. De huidige smaak van de gin en whisky die in de hoeve worden gedistilleerd, is rechtstreeks beïnvloed door deze Belgisch-Engelse erfenis.


Het 100% ambachtelijke productieproces is gebaseerd op de methoden die de boeren uit de Middeleeuwen toepasten. Om te distilleren heb je een alcoholhoudende basis nodig. Bij distillatie wordt immers geen alcohol geproduceerd, maar versterkt.

Alles begint bij het brouwen van Waterloo-bier dat geen hop bevat. Hop draagt immers niets bij aan de smaak van de sterkedrank. Vroeger gebruikte men voor de distillatie vaak oud bier. Net als vroeger wordt het bier vandaag gebrouwen met graan uit onze streek. In tegenstelling tot Waterloo Récolte brengt het bier dat bestemd is voor de distilleerderij, meer tijd door in de roerkuip en ondergaat het een korter kook- en gistingsproces. De whisky wordt gedistilleerd op basis van 100% moutbier. Bier vormt dus de grondstof voor het distillaat en wordt in dit stadium ‘wort’ genoemd. Men brengt het wort aan de kook en op 78,3°C verdampt de alcohol. Hierbij controleert de distilleerder nauwgezet de temperatuur. De alcoholdampen gaan door een korf met zorgvuldig gekozen kruiden en specerijen; bepaalde aroma’s zullen – afhankelijk van de temperatuur – samen met de alcohol verdampen.

Zoals bij elke distillatie bekomt men uiteindelijk transparante alcohol die wordt versneden met gedemineraliseerd water en die, in het geval van gin, klaar is om gebotteld te worden. De whisky zal onmiddellijk worden overgebracht naar onze eiken vaten, waarvan sommige afkomstig zijn uit Schotland. Na een rijpingsproces van 3 jaar op vat mag de sterkedrank wettelijk ‘whisky’ genoemd worden. Tijdens die 3 jaar durende rijping moeten de eiken vaten de sterkedrank subtiele toetsen van vanille, karamel of hout geven. Maar dat zal de tijd uitwijzen …


Met onze gloednieuwe microdistilleerderij, die rechtstreeks uit Duitsland komt, kunnen we twee verschillende distillatieprocessen toepassen: “pot still”-distillatie en “column still”-distillatie. Dit zijn twee zeer verschillende procedés: “pot still”-distillatie wordt gebruik voor de productie van de klassieke whisky en “column still”-distillatie voor de productie van de gin. Hoewel de Schotten aan de noodrem zullen trekken, hebben wij vastgesteld dat het ook zonder “pot still”-distillatie kan. Op basis van grondstoffen van zeer hoge kwaliteit en door de gisting onder controle te houden, slagen wij erin een uitzonderlijk distillaat (“new make”) te produceren met uitsluitend “column still”-distillatie, waarbij toetsen van peren en graan overheersen. Op die manier behalen we een alcoholpercentage van meer dan 70%; bij “pot still”-distillatie zouden we hiervoor een tweede distillatie moeten uitvoeren om het beoogde percentage van 65% te bekomen. Met een hoeveelheid wort van amper 250 liter is onze microdistilleerderij een van de kleinste van het land. De productiecapaciteit voor sterkedrank bedraagt 15.000 liter. In 2021 zullen we een nieuwe distilleerderij van 500 liter (dubbel zoveel) onderbrengen in ons gloednieuwe boerderijgebouw. Volg ons op onze Facebook-pagina Waterloo Distillery om dit geweldige avontuur samen met ons te beleven!

https://fermedemontsaintjean.be/nl/microdistilleerderij


Verdere info volgt....

Leden: €

Niet Leden: €

Inschrijven: info@ghentgarry.be U bent definitief ingeschreven na storting van €voor leden of € voor niet leden op Rekening Beobank BE47 9531 3276 5380 met vermelding naam + Waterloo.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page